KOPKE

 

Het huis Kopke werd opgericht in 1638 door Christiano Kopke en is het oudste en eerst exporterende porthuis van Portugal. Door een fantastische ligging van de wijngaarden aan de linkeroever van de rivier de Douro, het oogsten volgens eeuwenoude tradities gekoppeld aan de meest moderne vinificatietechnologie, behoren de Kopke Ports tot de absolute topkwaliteiten. In 1882 verwoestte een hevige brand een groot deel van het verleden van het bedrijf, zodat het niet mogelijk is een algeheel beeld van de bedrijfsgeschiedenis te krijgen. De huidige directie, eigenaar sinds 1953, heeft zich alle moeite getroost de reputatie van het bedrijf te handhaven.

 

De bakermat van het beroemde gamma Kopke Ports is de Quinta Sao Luiz, gelegen op de linkeroever van de Douro, nabij het plaatsje Pinhao en één van de mooiste stekjes die de Douro-oever rijk is. Op Quinta Sao Luiz zijn overwegend de volgende druivensoorten aangeplant volgens moderne plantingstechnieken: Touriga Francesa, Touriga Nacional, Barroca, Tinto Cao en Tinta da Barca. Geoogst wordt er jaarlijks in september op traditionele wijze. Dat betekent dat er met de hand geplukt wordt in 3 tot 4 keer. De vinificatie is een combinatie van eeuwenoude traditionele kennis en de meest moderne vinificatietechnologie.

 

De kelders van Kopke liggen op de linkeroever van de Douro in Villa Nova de Gaia in een klein, door de vroegere wet vastgelegd gebied, waar alle pakhuizen al jaren en jaren door de portschippers in gebruik zijn.

In deze kelders rust de wijn en bepaalt de neus de blend van de port. Dankzij het lange bestaan van het huis Kopke kan men bogen op één van de meest brede reeks portsoorten van alle porthuizen. Momenteel worden de ports van Kopke geëxporteerd over de gehele wereld. Port kan men zowel als aperitief drinken, maar ook after-dinner is het heerlijk.

 

Kopke Late Bottled Vintage 2012 

 

Alleen in hele goede jaren kan en mag er vintage port geproduceerd worden.

Deze port laat men op jaartal liggen en wordt dus niet versneden met andere jaargangen, om zo de unieke kwaliteit van 2012 te behouden. Kopke late bottled vintage 2012 is een jaargang port van uitzonderlijk hoge kwaliteit.

 

De port heeft bijna 5 jaar op eikenhouten fusten gerijpt. Kopke L.B.V. 2012 is nu reeds goed op dronk maar kan zeker nog zo’n 10 bewaard worden. In tegenstelling tot early bottled vintage port hoeft deze fles, wanneer hij eenmaal is open gemaakt, niet in een keer te worden geconsumeerd maar kan in een later stadium verder worden op gedronken. Voorwaar een uitzonderlijke drankje!

 

Op kamertemperatuur ( 18-19 graden C.) een magnifieke begeleider van zachte kazen en zoete nagerechten. 

 

Het laatste restje uit de fles en het depôt vormen een uitstekende basis voor het bereiden van een mooie portsaus.

www.topido.com