ANDRESEN PORTO

 

Op 29 januari 1826 is op het afgelegen Noordzee-eiland Föhr, Joao Henrique Andresen geboren. De zoon van Thomas Andresen en Thurke Peppen. Op zijn veertiende jaar ging hij aan boord van een kleine boot en arriveerde hij in Oporto en neemt de Portugese nationaliteit aan. In 1845, Joao is dan net 21 jaar oud, sticht hij het Porthuis, dat nog steeds zijn naam draagt: “ANDRESEN”. Tot aan de economische crisis blijft het porthuis in familiebezit. In 1942 besluit de Familie Andresen uit economische motieven om het huis te verkopen aan een genootschap onder leiding van Albino Pereira dos Santos. Dit bedrijf heeft reeds een gerenomeerde naam in de portindustrie.

 

In 1945, bij de herdenking van het 100-jarig bestaan van het huis Andresen, besloot Santos een speciale tawny port, genaamd Century Port, te maken. Sommige van de allerbeste wijnen uit de Andresen kelders werden gebruikt bij het produceren van deze port, die een rijping van meer dan 10 jaar had ondergaan.

Deze Port werd het symbool voor het Andresen handelsmerk. Vandaag meer dan 150 jaar na de oprichting, is het bedrijf een van de weinige porthuizen, die nog steeds voor 100 % in bezit van de familie is en onafhankelijk blijft. Andresen Port is het resultaat van een special selectie van port uit de kostbare voorraad. Zijn imago wordt sterk geassocieerd met topkwaliteit tawny port, grotendeels te danken aan de uitstekende kwaliteit van het hout, gevolgd door een langzame en voorzichtige rijping.

 

ANDRESEN LBV 2000

 

Alleen in hele goede jaren kan en mag er vintage port geproduceerd worden.

Deze port laat men op jaartal liggen en wordt dus niet versneden met andere jaargangen, om zo de unieke kwaliteit van 2000 te behouden. Andresen late bottled vintage 2000 is een jaargang port van uitzonderlijk hoge kwaliteit, hetgeen bevestigd is, doordat deze port op de eerste grote internationale Wine Tasting in Oporto een GOUDEN medaille heeft gekregen.

 

De port heeft bijna 5 jaar op eikenhouten fusten gerijpt.

Andesen L.B.V. 2000 is nu reeds goed op dronk maar kan zeker nog zo’n 10 jaar bewaard worden. In tegenstelling tot early bottled vintage port hoeft deze fles, wanneer hij eenmaal is open gemaakt, niet in een keer te worden geconsumeerd maar kan in een later stadium verder worden op gedronken.

Voorwaar een uitzonderlijke drankje!

www.topido.com