"Cantine Lenotti"

 

 

In het lieflijke noordoosten, aan de oevers aan de oevers van het Gardameer en dichtbij het wijnplaatsje Bardolino ligt het wijndomein van de familie Lenotti. De provincie Veneto, waar Bardolino deel van uitmaakt, is de belangrijkste wijn regio van Italie in zowel kwantiteit als kwaliteit en met een grote variatie aan wijnen. Het klimaat is mild en extreme temperatuurschommelingen worden getemperd door het Garda meer en is bijzonder geschikt voor het verbouwen van druiven bedoeld voor topwijnen.

 

De geschiedenis van Cantine Lenotti gaat terug het jaar 1906. Al aan het begin van de vorige eeuw had men een regionale functie. Heden ten dage richt men zich ook op de export onder leiding van vinoloog Giancarlo Lenotti met op de achtergrond nog zijn vader en zijn broer Claudio Lenotti die het logistieke gedeelte voor zijn rekening neemt. Kwaliteit staat hoog in het vaandel van de familie. Met gebruikmaking van de allernieuwste vinificatiemethodes worden hier prachtige wijnen gecomponeerd.

 

 

Rosso Passo, prijs € 6,95

"Veneto IGT Rosso"

 

De druivenrassen Merlot en Sangiovese staan aan de basis van deze complexe middelzware wijn. Het aroma is geurig en intens met een hint van bessen. De smaak is rond, vol en uiterst vriendelijke met intens rood fruit zoals bessen en kersen maar ook iets terroir. De afdronk is licht, fris, mildkruidig met veel kersenfruit.

Het is een prima begeleider bij een mooi stuk vlees, zachte kazen en gegrilde vissoorten. Maar ook bij Italiaanse gerechten als pizza en pasta.

 

Le Olle, prijs € 12,95

"Bardolino Superiore DOCG Classico"

 

Deze wijn wordt in kleine hoeveelheden gemaakt van Corvina, Rondinella en Cabernet Sauvignon druiven op de klassieke hellingen aan de oostkant van het Gardameer. Een groot gedeelte van de druiven (70%) wordt direct na het oogsten gepersd, maar het overige deel laat men eerst 40-50 dagen drogen om nog meer smaak aan deze topwijn te geven. Vervolgens rijpt de wijn voor een gedeelte in eiken vaten en voor een deel in stalen tanks. Deze wijn gaat perfect bij gegrild vlees en oudere kazen. Serveer deze wijn op kamer temperatuur.

 

Le Crosare Ripasso, prijs € 12,95

"Valpolicella DOC Classico Superiore"

 

Deze Italiaanse krachtpatser is door zijn bijzondere bereidingswijze en de tweede 'Ripasso'gisting extra vol en krachtig van smaak. De kruidigheid, kracht en elegantie overheersen in deze smaakvolle en elegante wijn met veel rondeur. Dit is een heerlijke wijn bij stevige vleesgerechten. Bijzonderheden: De druiven worden enkele weken gedroogd. De bijvoeging van schillen van de Amarone zorgen voor meer concentratie van de most. Daarna 12 maanden gelagerd op eiken vaten van 1 jaar oud.

 

Amarone Della Valpolicella, prijs € 34,95

"DOC Classico"

 

Deze topwijn uit de Valpolicellastreek is droog en fluwelig. Deze intens donkerrode wijn geurt naar vanille, toast en hout en in de verte ook naar kruiden. De smaak is krachtig en vol, mooi afgerond. Een echte 'powerwijn', maar dan wel met veel finesse en elegantie. Truffel en chocola zijn elementen die eveneens zijn terug te vinden. Een prachtwijn met een grote complexiteit. Een formidabele wildwijn, ook lekker bij lamsvlees en stevige schoofschotels en overheerlijk bij pittige rijpe kazen. Deze Amarone-wijn wordt geoogst rond de dorpjes Negrar, Valgatara en Fumare, op de best gelegen wijngaarden.

 

Recioto della Valpolicella, prijs € 14,95

"DOC Classico"

 

Deze delicate rode dessertwijn is zeer verfijnd. Hij heeft een subtiele balans tussen suikers en zuren waardoor hij niet zwaar is, maar toch aangenaam zoet. De wijn geurt rijk naar kersenjam en smaakt ook jammig zoet, met de zuren als goede tegenhanger. Een exquise dessertwijn voor bij blauwgeaderde kazen en chocola. Een exeptioneel mooie avondwijn.

 

 

www.topido.com