Lubberhuizen & Raaff

www.Lubberhuizen-Raaff.nl

 

 

Lubberhuizen & Raaff is de eerste ambachtelijke stokerij van Nederlandse eaux-de-vie. De Stokerij is gevestigd in een prachtig gerestaureerd brandweerhuisje, pal naast de karakteristieke Dikke Toren van het Betuwse Varik aan de Waal.

 

 

Sinds enkele jaren wordt gewerkt met een hoogwaardige, handgeslagen koperen destilleerketel uit het Zuid-Duitse wijngebied. Hiermee destilleren Lubberhuizen & Raaff het beste versgeplukte fruit uit de Betuwe tot eaux-de-vie van de allerpuurste kwaliteit. Dit gebeurt volledig ambachtelijk, handmatig en duurzaam. Onder andere worden appels, peren, pruimen, kersen. bramen en frambozen gebruikt voor het stoken van de eaux-de-vie.

 

Het gestookte destillaat komt glashelder uit de ketel en wordt opgeslagen in damejeans, mandflessen van 20-25 liter. De mandflessen gaan voor tenminste drie maanden en soms jaren naar de rijpingszolder waar de drank tot rust kan komen een zijn volle bouquet ontwikkelt. Somminge destillaten winnen bij lagering op eikenhouten vaten uit de Limousin

 

 

 

 

Omdat de dranken na het destilleren dus lang rijpen, verstrijkt tussen fruitpluk en bottelen minstens een jaar. Vergisten, stoken en rijpen zijn organische en ambachtelijke processen. Ze verlopen volgens duidelijke, maar gecompliceerde natuurwetten. Ze zijn niet te versnellen en nauwelijks te beïnvloeden. De eaux-de-vie bevatten geen smaaktoevoegingen of essences. Zuiverder en duurzamer wordt in de Nederland nergens gestookt.

 

De handmatige werkwijze beperkt natuurlijk de productie. Omdat het fruit van jaar tot jaar van smaak kunnen verschillen vertonen de eaux-de-vie van Lubberhuizen & Raaff per oplage een eigen smaakpallet. Dit maakt deze Betuwse eaux-de-vie beperkt leverbaar en zeer exclusief.

 

Momenteel zijn de volgende smaken eaux-de-vie verkrijgbaar:

 

Betuwer Morel

Betuwer Kwets

Kornoelje

Abrikoos

Betuws Goud

Hulstbes

Kers

Sleedoorn

Betuwer Pruim

Bosbes

Zwarte Bes

Framboos

 

Drie soorten Peer:

Gieser Wildeman

Doyenne de Comice

Conference

 

www.topido.com