Rutte

 

Rond 1830 kwam Simon Rutte naar Dordrecht om zich als zelfstandig distillateur te vestigen. In 1872 vertrok hij naar het huidige adres aan de Vriesestraat en nu, vijf generaties verder, distilleert men bij Rutte nog steeds op dezelfde eigenzinnige wijze als destijds voorvader Simon dat deed. Dat betekent overigens niet dat de jenever of likeur die u vandaag geniet, dezelfde is als zes generaties geleden. Want de smaak die destijds zo gewaardeerd werd, kan ons vandaag niet meer bekoren. Immers, zoals alle andere culturen ontwikkelt ook de gastronomische drinkcultuur zich. Met behoud van het goede van de traditie, en met gebruik van alle nieuwe mogelijkheden, vervolmaakt iedere generatie Rutte op zijn eigen wijze het eeuwenoude distilleerproces.

 

Smaak ontwikkelt zich, maar Ruttes uitgangspunten blijven gelijk: men verwerkt geen melasse-spiritus, geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen of chemische middelen. De eaux-de-vie en likeuren worden gestookt van graanalcohol, de jenevers van moutwijn en graanalcohol. De distillaten worden op geur en smaak gebracht met natuurlijke geur- en smaakgevers als kruiden, specerijen en fruit. Deze zuiverheid in grondstoffenkeuze maakt het proces weliswaar zeer arbeidsintensief, maar zoals de ware genieter zal beamen wordt die moeite beloond door prachtige resultaten: de geuren en smaken van de jenevers, likeuren en eaux-de-vie zijn van een kwaliteit die met kunstmatige bestanddelen niet te evenaren is.

 

JENEVERS

De jenevers van Rutte hebben elk een specifieke en herkenbare smaak. Ze worden vervaardigd van de beste grondstoffen in de enkelvoudige ketel.

 

Jonge Jenever, 35%: een mondvullende jenever met een ronde smaak van graan en jeneverbessen. Gemaakt van tweederde deel pure graanalcohol en éénderde moutwijn, jeneverbessen en kruiden.

 

Oude Jenever, 35%: heeft een zachte graansmaak en vormt een mooi geheel met het palet van jeneverbessen en kruiden. De Oude bestaat voor tweevijfde deel uit moutwijn, jeneverbessen, kruiden en specerijen. Drievijfde deel is pure graanalcohol.

 

Oude Simon, 35%: gebaseerd op recepturen van onze grondlegger Simon Rutte, en gebotteld in de traditionele kelderfles, is deze oude jenever bereid met behoud van het goede van de traditie. Dat komt royaal tot uiting in zijn rijke en toch ronde, uitgebalanceerde smaak.

 

Oude Vijf, 38%: een volle jenever waarin het eikehout een duidelijke component is geworden van een weelderige compositie. De lagering geschiedt namelijk op vaten van eikenhout De samenstelling van deze jenever is gelijk aan die van de Oude Jenever. Het verschil in leeftijd maakt hem echter rijker en dat wordt onderstreept door een vleugje meer alcohol.

 

Oude Twaalf, 38%: dezelfde samenstelling als Oude en Oude Vijf, maar na jaren op eiken gelegen te hebben is de Oude Twaalf zoveel rijker, mooier en voller. Met nog meer houttonen het summum in smaak!

 

Koornwijn, 40%: ongezoet, iets deftigs in het glas, zacht en sterk, open en eerlijk. De Koornwijn is een blend van viermaal gedistilleerde moutwijn van verschillende leeftijden, met jeneverbessen en een elegant kruidenpakket.

 

PARADIJSWIJN

 

Zoals alle topdistillateurs, beschikt ook Rutte over een eigen Paradijs. In de kelders, waar de oudere jenevers op eikenhout rusten, is dit één speciale ruimte met de mooiste distillaten, composities en smaakexperimenten van zes generaties. De juweeltjes uit ruim 125 jaar distilleergeschiedenis, die door jarenlange lagering op eikenhout zo veel aan smaak gewonnen hebben, dat een ongeëvenaard rijke smaaksensatie is ontstaan. Met deze jenevers als basis creëerden de distillateurs de smaakvolste jenever ooit. Ze noemen het: Paradyswyn Jenever.

 

De Charges

De eerste charge Paradyswyn Jenever is gebaseerd op vaten van Limousin Eiken. Andere variaties op basis van bijvoorbeeld Amerikaans Blank Eiken en Madeira volgen, maar voor allen zal gelden, dat het aantal beschikbare flessen beperkt is. Omdat de basis bestaat uit verschillende, jarenlang gelagerde distillaten, is er voor elke variëteit Paradyswyn Jenever immers een limiet aan de productie.

Overigens: doordat er blends van verschillende jenevers, van verschillende leeftijden, vervaardigd worden zonder ze te versnijden, zal met de blends ook het alcoholpercentage van de Paradyswynen variëren.

 

De Variaties

 

Limousin Eikenhout is de enige houtsoort die gebruikt mag worden om cognac te lageren. Dit feit bracht, jaren geleden, één van de distillateurs van Rutte op het idee om ook Limousin vaten te gebruiken voor de lagering van zijn Oude Jenever. Een geslaagd experiment dat navolging vond, want ook nu wordt bij Rutte nog jaarlijks een kleine charge op Limousin Eiken gelagerd, voor consumptie in de verre toekomst. Soortgelijke smaakexercities met Amerikaans Blank Eiken en Madeira vaten, brachten de distillateurs eveneens verrassend rijke resultaten in kleur, bouquet en, bij uitstek, smaak.

 

Het Etiket

 

Op het etiket van elke fles Paradyswyn vindt u een kader, waarbinnen de eigenschappen van de betreffende charge staan vermeld. Bijvoorbeeld de lagering op Limousin eiken van het bovenstaande voorbeeld, en het alcoholpercentage. Daarnaast ziet u er het flesnummer, het totale aantal flessen van de charge, en tenslotte de paraaf waarmee distillateur John Rutte zijn goedkeuring betuigt.

 

LIKEUREN

 

Likeuren worden gemaakt van onder andere distillaten en tincturen die enkelvoudig of in combinatie worden verwerkt. Het ontwerp van deze volle composities is, voor de distillateur, het spannendste smaakavontuur in zijn vak.

Amandelen, 30%: een distillaat van zoete en bittere amandelen, afgerond met specerijen tot een duidelijke stevige likeur.

Ceylon Kaneel, 32%: pijpkaneel gedistilleerd onder zeer hoge temperatuur, alle kracht van kaneel, compleet en eigenzinnig, een zeer rijke likeur.

Grande Champagne à l'Orange, 40%: een distillaat van sinaasappelschillen. Deze likeur is riant gemaakt van cognac

 

EAUX-DE-VIE

 

Rutte is één van de weinige distillateurs die de titel eau de vie voor zijn producten mag voeren. Voor de vervaardiging ervan werd een eenvoudig, maar arbeidsintensief proces ontwikkeld: de eerste ketel met een bepaalde fruitsoort wordt gedistilleerd. Het distillaat gaat terug in de ketel, samen met een tweede lading van hetzelfde fruit. Het hieruitvolgende distillaat wordt geproefd en op smaakintensiteit getest. Is de distillateur dan nog niet tevreden, dan volgt een derde distillatie over het fruit. U begrijpt dat de opbrengsten weliswaar klein, maar absoluut smaakvol zijn!

James Grieve, 40%: dit appelras leent zich gaarne voor distillatie. Een volle fruitige eau de vie is het resultaat.

Doyenné du Comice, 40%: een perensoort die voldoende voorhanden is om aan de grote vraag naar deze geurige geestrijke eau de vie te voldoen

 

SPECIALITÉ’S

Naast het vaste basisassortiment van jenevers, likeuren en eaux-de-vie produceert Rutte ook speciale seizoensproducten. Deze distillaten worden vervaardigd met vruchten en bloesems die speciaal worden geoogst op het Eiland van Dordrecht en in de nabij gelegen Biesbosch. Vanwege de veelal kleine opbrengst van de oogsten zijn deze distillaten slechts een beperkte tijd van het jaar verkrijgbaar

www.topido.com