COGNAC LANDREAU

  

Jean-Louis Landreau is de 4e generatie Landreau die de eigen wijngaarden en distilleerderij beheert. Daar wordt met hart en ziel, door distillatie van witte wijn in de eigen 'alambic' ofwel stookketel, de vloeibare poëzie gemaakt. Nog steeds volgens dezelfde familietraditie. Marcel Landreau, de over-overgrootvader van Jean-Louis begon in 1893 met het maken van exclusieve cognac op zijn landgoed te Guignefolle, Verdille, nabij de plaats Cognac, in het milde Franse departement Charentes. Per jaar zijn rond de 100.000 exclusieve flessen beschikbaar voor een internationale clientele in Europa, VS en het Verre Oosten. Vakmanschap, hoge kwaliteitseisen en traditie vormen tezamen de absolute klasse van Landreau.

 

 

 

Landreau Fine € 25,95
Landreau VSOP € 33,95
Landreau Hors d'Age € 47,95
Landreau Tres Vieux € 47,95
Landreau XO € 67,95

 

 

 

 

Wat zegt een etiket U over de cognac? Wat bepaalt de kwaliteit van cognac en Landreau?

 

Wat zegt het etiket U?

  

De aanduiding V.S.O.P. of X.O. alleen zegt u niet alles over de inhoud. Eerst iets over het maken van cognac; Meestal gemaakt van Ugni Blanc druiven, wordt in oktober de jonge zure wijn van deze druiven dubbel gedistilleerd en vervolgens gerijpt op eikenhouten vaten. Tenslotte met vakmanschap ‘geblend’, tot een voor de keldermeester karakterestieke smaak. De aanduidingen VSOP of XO zeggen iets over de leeftijd van het jongste bestanddeel; VSOP moet minimaal 4 jaar oud zijn, Napoléon, XO, Très Vieux, Vieille Réserve, Royal en Hors d'Age minstens 6 jaar. Naast minimumleeftijd speelt de locatie van de wijngaard, de ‘region’ of ‘cru’, een grote rol:

 

1er Cru de Cognac: Grande Champagne (Onze Très Vieux en XO) Klein gebied ten zuiden van de stad Cognac, de Grande fine Champagne. De bodem is zeer kalkhoudend, het zeeklimaat is mild. Bodem, klimaat en beperkte grootte van het gebied maken deze cognac superieur en kostbaar. Een Grande Champagne verdraagt een langere rijping op fust en blijft heel lang goed. De 1er cru cognac heeft de meeste finesse, een zeer delicaat bouquet en is bijzonder zuiver van smaak.

 

2ieme Cru de Cognac: Petite Champagne. Dit gebied omsluit de Grande Champagne en is bijna twee maal zo groot. De bodem is minder los en bevat minder kalk. Het klimaat heeft iets meer zee-invloed. Deze Cognac heeft minder finesse, rijpt sneller en is wat steviger. Een blend van Grande- en Petite Champagne heet ‘Fine Champagne’.

 

3ieme Cru de Cognac: Borderies. Dit kleinste region ligt ten noorden van de Grande- en Petite Champagne, in het Fins Bois gebied. De bodem bevat maar half zoveel kalk als in de Grande Champagne. De Cognacs zijn vlezig, hebben beel body, zijn minder geurig en rijpen snel.

 

4ieme Cru de Cognac: Fins Bois. Dit grootste region omsluit de drie vorige als een ring. De bodem bevat kalkhoudende kiezel. Het klimaat is vrij gelijkmatig. Fins Bois is minder verfijnd maar wordt hoog gewaardeerd vanwege de krachtige geur en smaak. De resterende regions Bons Bois en Bois Ordinaires hebben minder kalkhoudende bodem en leveren cognacs op met minder finesse maar wel met een heel eigen karakter.

 

Kwaliteit en karakter

Naast de druivensoort (meestal Ugni Blanc), bepalen ook de locatie van wijngaard (zie hierboven), de distillatie (volgens de strenge cognac-reglementen moet een dubbele distillatie plaatsvinden waarbij slechts het middengedeelte wordt hergebruikt), de ligging en het klimaat van de loods waar de vaten zijn gelagerd (vocht en zoutgehalte van de lucht beinvloedt het hout van de vaten en dus ook de smaak), het hout van de vaten (moet volgens de cognac-reglementen eikenhout uit de Limousin streek zijn) en natuurlijk het vakmanschap en ‘de neus’ bij het blenden. Een kunst die weinigen verstaan en die meestal van vader op zoon door jarenlange ‘training’ wordt overgedragen, zoals bij de familie Landreau. Een fascinerend samenspel van natuur en mens met heerlijk resultaat.

 

bron: Cognac Landreau Nederland

 

 

www.topido.com